Artiklar

Därför ska du mäta performance

Efter mer än 15 års erfarenhet av att införa förändringsprogram, nya strategier och mäta verksamheter, tänkte jag att det var dags att sammanställa min Topp-10-lista över varför du ska mäta din verksamhet. Alla 10 är viktiga, men jag har ändå försökt att rangordna dem. Här är plats 1 -3:

1. Att få personalen att agera

Det största syftet med att mäta är möjligheten att få personalen att agera, att våga ta actions. Det du inte mäter hamnar skoningslöst utanför denna möjlighet. Att mäta för mätandets skull är så klart ingen bra idé, men hellre mäta för mycket än för lite. Allt du mäter bör ligga till grund för beslut, stora som små. Varför kollar du utomhustemperaturen på morgonen? Inte är det väl för att du bara är intresserad av att veta? Min gissning är du kollar temperaturen för att fatta beslut om att ta på dig en jacka eller inte, eller ta på sig vantar eller inte, etc. Precis lika tydligt kan du få din personal att agera med ett bra ramverk för mätning och styrning på plats i din verksamhet.

2. Mätning skapar otvunget ansvarstagande

Mätning skapar transparens och synlighet, vilket otvunget leder till ansvarstagande. Det går inte längre att bara stå och titta på när saker och ting inte går som det ska. Det blir helt omöjligt att sticka huvudet i sanden. På fikarasterna hör man inte längre -”det hade jag inte en aning om”, utan snarare diskuterar man lösningar på problemen, eller strategier och taktik för de möjligheter som senast kommit upp. ”Ljuget” och ”skitpratet” försvinner. En viss tävlingsinstinkt växer fram. På ett bra sätt. Fler och fler vågar ifrågasätta gamla vanor och metoder, även om de såklart kan mötas av kraftigt motstånd till en början. Sakta men säkert växlas tempo och resultat upp. All den tid man tidigare lagt på att dividera om olika sakers varande eller inte är som bortblåst. Alla är fokuserade, hjälpsamma och känner sig betydelsefulla.

3. Vilka förbättringar ska vi lägga pengarna på?

Suboptimering är något av det fulaste ordet jag vet, och där man hittar suboptimeringar vet man med säkerhet att det saknas ett ramverk för att styra verksamheten. Det typiska företaget har individuellt starka ledare för olika avdelningar, men någon eller några av dem har under årens lopp lärt sig att manipulera sin omgivning så till den milda grad att allt han eller hon tar sig för får både budget och tid för sina ”viktiga” investeringar, projekt, förändringar etc.
Det finns många exempel på katastrofala suboptimeringar genom historien, och du känner säkert igen dem i följande exempel:
-Producerar bilar dubbelt så fort som man säljer dem.
-Fokuserar 3 år på att byta affärssystem innan man märker att man nästan inga kunder har kvar.
-Minskar marknadsföringsbudgeten med 90% för att minska kostnader, utan att införa andra marknadsstrategier.
-Köper in nya dyra produktionslinor, och sedan upptäcker att flaskhalsen fanns mycket tidigare i produktionsprocessen.
-Köper in en ny kompletterande fabrik, för att sedan upptäcka att den gamla fabriken bara gick på halvfart.

Genom att ha ett ramverk för mätning och styrning på plats i din verksamhet kan du enkelt undvika suboptimeringar. Med hjälp av fakta kan du prioritera vilka åtgärder som skall göras av vem och när. Många tror dock att detta är ekonomisystemets uppgift, men håll i hatten, det är det inte! Det är som att låta människans hjärta ha ett eget EKG. Ett mätsystem bör vara externt. Det blir helt enkelt inte tillräckligt snabbrörligt / agilt annars. Stöter du på folk som hävdar motsatsen kan du vara helt säker på att du fått in en suboptimerare i din organisation.

–Daniel Garplid
P.s Kontakta mig gärna för en kostnadsfri workshop (2 timmar) kring mätning, styrning och uppföljning. Skicka ett email till:
daniel.garplid@manifact.com

Kolla in vår lösning för uppföljning >>

Tipsa någon om detta envelope

Kontakta oss via email envelopePrenumerera på nya Artiklar och Nyheter

Nyheter