Artiklar

Därför ska du mäta - Topp 10

Här hittar du del 1  (Topp 1-3)  >>

4. Intern förståelse – Business är som segling

Jag tycker personligen att business påminner mycket om segling. Det kan gå minuter, timmar och ibland till och med dagar utan att mycket förändras, men så plötsligt vrider vinden och man måste agera för att vara med i matchen.

Även om den stora ”massan” handlar på börsen med kvartalsrapporter som underlag, så går business mycket snabbare på insidan med tvära kast och snabba beslut som bygger på underrättelser, kontinuerlig mätning, blixtsnabb analys och intern masskommunikation i nära realtid. Den avgörande kommunikationen består varken av långrandiga rapporter eller PM, utan av nuvarande status i jämförelse med historik och prognos för noga utvalda nyckeltal nedbrutna på olika nivåer så att alla känner sig delaktiga.

Om man vill kunna agera på risker och möjligheter när de uppstår gäller det att ha ”buy-in” från personalen, och då står sig andra metoder än realtidsuppföljning sig slätt.

Tänk om tjejerna i Team SCA i Volvo Ocean Race skulle sätta in en kurs och sedan gå och lägga sig tills de var framme. De skulle ju aldrig fungera, och det gör det inte i business heller. Det gäller att vara på tårna och korrigera och justera beroende på hur det ser ut just nu, och hur man tror att det kommer att se ut lite längre fram. Detta ihop med erfarenhet (historisk analys) ligger till grund för både taktik och strategi.

När du har fått alla i företaget att förstå nuvarande ”riktning” och kommande ”riktningsförändringar” är du på god väg att skapa en gemenskap som är svår att slå, oavsett hur stort företaget är. Desto snabbare du kan kommunicera riktningsförändringar på det sätt som jag beskriver här ovan, desto bättre förutsättningar har du att agera på risker och möjligheter. Min absoluta övertygelse är att en kompetent ledare som anammar detta slår sina konkurrenter på fingrarna alla dagar i veckan.

–Daniel Garplid
P.s Kontakta mig gärna för en kostnadsfri workshop (2 timmar) kring mätning, styrning och uppföljning. Skicka ett email till:
daniel.garplid@manifact.com

Kolla in vår lösning för uppföljning >>

Tipsa någon om detta envelope

Kontakta oss via email envelopePrenumerera på nya Artiklar och Nyheter

Nyheter