Artiklar

In-store statistics and analytics

Här hittar du del 1  (Topp 1-3)  >>
Här hittar du del 2  (Topp 4)  >>

5. Visa kunderna ditt data – Kommunikation med kunder och intressenter

Att visa data för sina kunder är kanske den mest underskattade anledningen till att mäta, men mycket kraftfull. Måste redan här säga att jag jobbar för Manifact AB – ett bolag som tillhandahåller mjukvara för detta, så möjligtvis är jag inte helt neutral, men å andra sidan har jag sett lysande tillämpningar i verkligheten.

Här är två scenarios fria för tolkning:

1. En klädaffär visar på iPads i butiken hur respektive plagg har sålt hittills idag, i jämförelse med igår samt senaste veckan. De visar vilka plagg som ”trendar”, dvs. vilka plagg som är populära just nu. Samma klädaffär har också en webbutik, för vilken försäljningen visas i den fysiska butiken och vice versa. Så vad är den underliggande psykologin för detta? Jo, vi människor tenderar att göra vad andra gör, likt en flock. Genom att visa vad som trendar blir det enklare att förutse hur mycket lager du ska ha av respektive plagg. Kunderna känner att de gör ett bra köp, eftersom så många andra också har köpt plagget. Sedan finns det alltid personer som är intresserade av saker som INGEN annan har köpt, och då finns den informationen också.

2. En franchise-kedja med 100-tals fysiska franchise-butiker väljer att visa försäljningen i realtid för alla franchisetagare. Dels respektive franchisetagares försäljning, men också i jämförelse med andra franchisetagare. Varför? Jo, kassaapparaten har blivit en kortläsare. Det går inte att öppna en kassalåda längre och få en bra bild över nuvarande försäljning eftersom de flesta handlar med kort. Att då på en iPad visa alla kassaslag i realtid samt olika nyckeltal gör att butiken får koll på läget. Att samtidigt jämföras med andra butiker leder till tävlan, men också samarbeten. Om en butiksägare i Göteborg ser att vissa nyckeltal ligger långt efter en butik i exempelvis Karlstad, så lyfter butiksägaren i Göteborg luren och ringer till butiksägaren i Karlstad för att eventuellt få ett tips eller två på hur han kan öka sin försäljning.

Genom att visa data för dina kunder kan du påverka deras beteende. Som sagt, mycket kraftfullt.

–Daniel Garplid
P.s Kontakta mig gärna för en kostnadsfri workshop (2 timmar) kring mätning, styrning och uppföljning. Skicka ett email till:
daniel.garplid@manifact.com

Kolla in vår lösning för uppföljning >>

Tipsa någon om detta envelope

Kontakta oss via email envelopePrenumerera på nya Artiklar och Nyheter

Nyheter